Jest wiele sposobów żywienia zwierząt hodowlanych i wiele możliwości dostarczenia im odpowiedniej ilości białka. Jedną z możliwości jest wprowadzenie do diety mączki rybnej, czyli produktu pochodzenia zwierzęcego, który nadaje się w szczególności w żywieniu drobiu oraz świń.

Mączka rybna. Co to jest?

Do produkcji mączki rybnej wykorzystuje się niewielkie ryby, które nie posiadają wielkiej wartości konsumpcyjnej ze względu na to, że nie zawierają zbyt dużo mięsa. Do produkcji wykorzystuje się także rybie odpady, których nie zjadł człowiek, a więc głowy, wnętrzności, łuski oraz płetwy. Zdarza się także, że mączka rybna składa się z przeterminowanych i nie nadających się już do spożycia konserw. Najczęściej spotykane gatunki, z jakich robi się mączkę rybną są łososie, pstrągi, makrele, dorsze oraz szproty.

Mączka rybna. Jak powstaje?

Proces produkcji mączki rybnej składa się z kilku etapów. W pierwszej kolejności surowiec rybny podgrzewa się aż do momentu uwolnienia oleju, po to żeby móc podzielić go na dwie fazy: stałą a także płynną. Jeśli chodzi o fazę stałą, ponownie oddziela się ją od pozostałych składników płynnych, a kiedy to nastąpi, należy rozpocząć proces suszenia w wysokiej temperaturze, co w efekcie końcowym prowadzi do tego, że usunięte zostają resztki wody i zapewniona zostaje czystość mikrobiologiczne gotowej mączki. Poddawanie surowca wysokiej temperaturze jest bardzo istotne przez wzgląd na eliminację szkodliwych drobnoustrojów, takich jak na przykład salmonella. Podobne działanie ma również prasowanie. Ostatnim etapem jest mielenie produktu. Mielenie jest etapem równie kluczowym, bo pozwala na to, by rozdrobnić zbyt duże elementy kostne, które znajdują się w mączce. Jeśli chodzi o liczby, to warto nadmienić, że do produkcji jednej tony mączki rybnej potrzebne jest przetworzenie blisko pięć ton ryb.

Mączka rybna. Efekty stosowania

Na uwagę i wyróżnienie zasługuje fakt, iż mączka rybna jest źródłem pełnowartościowego i lekkostrawnego białka, którego wartość odżywcza jest dużo wyższa niż w innych produktach pochodzenia zwierzęcego tego typu. Zawiera szczególnie dużo składników mineralnych takich jak fosfor, selen czy też wapń. Na duży plus zasługuje fakt, że nie posiada wiele tłuszczów, co sprawia, że pokarm z dodatkiem mączki rybnej jest dla zwierząt atrakcyjniejszy i chętniej spożywany, co jest dość istotne, bo przekłada się na lepsze efekty produkcyjne. Zwrócić uwagę trzeba także na to, że w surowcu znajduje się spora zawartość kobalaminy (wit. B12) i sporo wartościowych aminokwasów egzogennych- lizyny, metioniny i treoniny.
Mączkę rybną stosuje się głównie w żywieniu drobiu, Należy zwrócić uwagę na to, by nie przekraczać zalecanego udziału procentowego w paszy, który wynosi maksymalnie 8%. Jeśli przekroczymy maksymalną dawkę, w efekcie dostarczymy zwierzętom zbyt dużo białka oraz tłuszczu. Jeśli zdecydujemy się na żywienie mączką trzody chlewnej, to należy pamiętać, że polecą się ją tylko dla prosiąt przez wzgląd na fakt, że po mięso trzody przeznaczonej na ubój może nabrać rybiego zapachu.