Na dworze coraz cieplej, gdyż nastała wiosna. To ten czas, kiedy można wybrać się ze znajomymi lub rodziną na miły spacer po lesie lub na łąkę w celu poszukiwania wiosennych grzybów jadalnych. Nie siedź w domu! Pora spotkać się z przyrodą i podziwiać jej uroki. Oprócz tego, zabierz ze sobą kosz, który wypełni się smacznymi, odżywczymy grzybami.

Wiosną w lasach możemy natrafić na borowiki ceglastopore. O tej porze roku zauważalny jest ich intensywny wysyp. Te wiosenne grzyby jadalne są bardzo smaczne. Pojawiają się bardzo wcześniej, czasami już zimą. Czasami nazywa się je gniewusami. Należą do rodziny grzybów borowikowatych. Oprócz nich, wiosną możemy spotkać w lasach borowiki sosnowe. Te zaś wywodzą się z rodziny borowików szlachetnych. Ich kapelusz jest koloru intensywnego czerwonego, wręcz wiśniowego.

Gdy mówimy o wiosennych grzybach jadalnych, które rosną najwcześniej, to zwracamy w tym aspekcie uwagę na smardze. Są bardzo smaczne, dlatego koneserzy grzybobrań cenią je bardzo wysoko. Niestety, coraz rzadziej spotkamy je w polskich lasach.

Zbieranie grzybów jest niezwykła frajdą i dobrze spędzonym czasem. Przecież wycieczki do lasu, na łono natury, niesie ze sobą wiele korzyści. Świeże powietrze, przyjemny klimat wiosenny, umiarkowanie ciepła temperatura. To wszystko powoduje, że warto wyjść z domu na grzybobranie. W lasach i na łąkach znajdziesz wiosenne grzyby jadalne. To da Tobie wiele radości. Następnie takie grzyby możesz przyrządzić jako dodatek do potraw, na przykład na obiad.